فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال ششم شماره 19 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود امامی* صفحات 11-45

    فراری دادن مرتکب جنایت عمدی در فقه و قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و به تبعیت از نصوص شرعی، مجازات خاصی برای آن مقرر شده است. در این نوشتار بعد از ارایه گزارشی از کاستی ها و ناهماهنگی های موجود در مواد قانون و نیز ابهام و اجمال در متون فقهی، از دیدگاه خاصی در فقه دفاع شده و برای رفع اشکالات موجود در قانون نیز پیشنهادهایی برای اصلاح بیان شده است.

    کلیدواژگان: قصاص، جنایت عمدی، فرار، قانون مجازات اسلامی
  • ولی الله صادقی*، حسن مرادی صفحات 46-83

    ر نظام کیفردهی جمهوری اسلامی ایران، اسباب و تدابیری برای کاهش توسل به انواع کیفرها پیش بینی شده است. در این نظام، الگوی رواداری در اجرای کیفرهای تعزیر، حد و قصاص (کیفرزدایی)، متضمن قواعد متفاوتی است. در این میان به دلیل غلبه جرایم تعزیری به لحاظ تعداد و ارتکاب، کیفرزداهای مختلفی با شرایط مشخص مورد شناسایی قرار گرفته است. باوجوداین الگوی حاکم بر شیوه رواداری در جرایم حدی و قصاص ناشناخته تر بوده و قواعد آن ساماندهی نشده است. در این نوشتار، دو محور حدزدایی و قصاص زدایی مورد شناسایی قرار گرفته و قواعد حاکم بر هریک از آنها تبیین شده است. به صورتی که از میان ضوابط فقهی و حقوقی، در «حدزدایی»، قاعده کلی ابتنای حدود بر تخفیف و قواعد جزیی بازگشت، مصلحت، محرومیت و ادعا و در «قصاص زدایی»، قواعد اراده صاحب قصاص و تبدیل پذیری، استخراج شده است. این الگو نشان می دهد با وجود محدودیت اختیار قاضی در کیفرزدایی در این جرایم، اراده بزهکار و بزه دیده در سقوط یا تبدیل کیفر اثربخش تر است.

    کلیدواژگان: رواداری، کیفرزدایی، کیفردهی، کیفرخواهی، حدود، قصاص
  • عباس کاظمی نجف ابادی*، علی کاظمی صفحات 84-106

    قانون مدنی در مبحث خیارات از نوعی خیار به نام خیار شرط یاد می‌کند. این خیار به‌موجب شرط نتیجه ایجاد می‌شود؛ بدین منظور که طرفین معامله بدون دلیل و فقط بر مبنای سنجش سود و زیان خویش به آن روی آورده یا از آن صرف‌نظر می‌کنند. ماده 399 مقرر می‌دارد که اختیار فسخ معامله باید در مدت معین شرط شود و ضمانت اجرای تخلف از آن، بطلان شرط و عقد است (ماده 401). مبنای ماده مذکور را باید در شرح حدیث مشهور «نهی النبی عن بیع الغرر» جستجو کرد. فقیهان پیرامون مفهوم واژه غرر اختلاف عقیده دارند که دقیق‌ترین مفهوم آن، جهل در خود مبیع و ثمن است، نه هر جهل دیگر. با تکیه بر مواد 216، 563، 564، 694، 761، 766 قانون مدنی و آرای فقیهان و حقوق‌دانان، بر مبنای تحمل جهالت در قراردادها، می‌توان به دسته‌بندی آنها با عنوان عقود مغابنی در مقابل عقود مسامحی، محاباتی و... قایل بود. ازاین‌رو با آشکار شدن مبنای مواد 399 و 401 قانون مدنی، می‌توان در برخی از عقود که در دسته عقود مسامحی مبتنی بر احسان هستند (همچون صلح مبتنی بر معامله) و تخصصا از شمول حدیث مذکور و سایر مقررات مربوط به عقودی که خطر در ذات و نهاد آنهاست، خارج هستند، شرط خیار نامحدود ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: شرط، خیار شرط، عقود مغابنی، عقود مسامحی، خیار نامحدود، غرر
  • سید احمد میرخلیلی* صفحات 108-149

    یک سیاست جنایی کارآمد با در نظر گرفتن همه ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیطی جامعه تدوین و اجرایی می شود. با توجه به گستردگی ابواب فقهی در همه شیون زندگی فردی و اجتماعی انسان در جامعه اسلامی و ضرورت مبتنی بودن قوانین بر آنها، بی تردید تهیه و تنظیم سیاست جنایی با در نظر گرفتن همه ابواب فقهی، تاثیر بسزایی در کارکرد بخشیدن به قانون در قبال واقعیت های اجتماعی دارد. با توجه به گستردگی سیاست جنایی، به خصوص در حوزه های غیرکیفری، به منظور ایجاد جامعه ای مطلوب و با کمترین جرایم، توجه به سیاست جنایی، حتی در فقه معاملات، نکاح، طلاق، عبادات و سایر ابواب، امری اجتناب ناپذیر است. به کارگیری صحیح یا ناصواب آموزه های فقهی، به ویژه در حوزه سیاست کیفری نقش فوق العاده ای در کاهش یا افزایش بزهکاری دارد. فقه در ارایه سیاست مقابله با بزهکاری و کجروی، فقط به تدابیر واکنشی و کیفری نمی اندیشد؛ بلکه همواره بر استفاده از رویکردهای کنشی و غیرکیفری در ابواب و موضوعات مختلف فقهی تاثیرگذار بر این حوزه تاکید دارد. فقه پویا با نگاهی جامع و ساختاری، احکام را همراه با شرایط و مقتضیات آن موردتوجه قرار می دهد. استفاده از ظرفیت احکام اولیه و ثانویه، تفاوت احکام به سبب تحولی که در موضوعات پدید می آید، منطقه آزاد و کنترل شده رفتاری، می تواند به یک سیاست جنایی کارآمد با حفظ ارزش های جامعه اسلامی منتهی گردد. مقاله حاضر علاوه بر پرداختن به ضرورت و مبانی سیاست جنایی کارآمد مبتنی بر فقه، به بیان ابواب و جلوه های مباحث مختلف فقهی از نگاه سیاست جنایی می پردازد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، فقه، قانون، احکام، اسلام، فقه پویا
  • محمد صادقی* صفحات 150-168

    به رغم ضوابط راجع به استقلال شخصیت حقوقی شرکت از شرکا، چنانچه از منظر بنگاه داری توجه شود، به روشنی مشخص است که سرنوشت اقتصادی این دو در هم گره خورده و توفیق شرکت به منزله توفیق سهامداران آن خواهد بود. برهمین اساس تلاقی منافع و اختلافات حقوقی سهامداران و شرکت، از میزان توفیق اقتصادی شرکت کاسته و در مواردی ممکن است حیات اقتصادی آن را به مخاطره اندازد. از مسایل مهم درباره این امر می توان به دعوای راجع به سود سهام شرکت ها اشاره کرد که در مواردی به رویارویی سهامداران موثر (همانند سهامدار عمده) و برخی مدیران، با شرکت منتهی شده و دعوایی را برپا می کند که فارغ از جدایی شخصیت سهامدار از شرکت، به مثابه دعوا علیه خود خواهد بود؛ چراکه تداوم این وضعیت ممکن است به اختتام حیات اقتصادی شرکتی منتهی شود که سهامدار، بخشی از آن محسوب می شود. نوشتار حاضر با امعان نظر به این خلا ناظر به شرکت های بورسی در مقام تبیین چالش حقوقی این مهم برآمده و مسیله مذکور را از حیث نقش چنین اختلافاتی در حفظ شرکت و منافع آن در راستای حمایت حقوقی از حیات اقتصادی بنگاه بررسی می کند و مشکلات راجع به دعوای سهامداران به منظور مطالبه سود سهام شرکت را اعلام می نماید.

    کلیدواژگان: سود اوراق بهادار، ناشر، سهامدار خرد، سهامدار عمده، حیات اقتصادی، هیئت داوری بورس
  • سید محمدمهدی غمامی، سید محمد میرلوحی*، علی جوادیه صفحات 169-194

    مسیله تبدیل شریعت به قانون، از ابتدای ورود مفهوم قانون به ایران، یعنی عصر مشروطه، موردتوجه اندیشمندان مسلمان بوده است. دراین خصوص اختلاف نظرهایی، خصوصا میان فقهای شیعه، در زمینه جواز یا عدم جواز تقنین بشری شکل گرفته است. به دنبال آن، برخی فقها تبدیل شریعت به قانون را از نظر شرعی، ممنوع می دانند و فقهایی دیگر، اجرای مفاد شریعت در قالب قوانین امروزی با هدف اجرایی ساختن احکام تعطیل شده اسلام را امری واجب می شمارند. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، با هدف پاسخ دادن به این پرسش اصلی که آیا امکان تبدیل دستورهای شریعت به قانون وضعی وجود دارد یا خیر، پس از بیان ادله موافقان و مخالفان قانونگذاری توسط نمایندگان مردم و تبدیل شریعت به قانون، به این نتیجه رهنمون می گردد که در نظام های سیاسی شریعت محور، اصل تقنین بشری توسط پارلمان جایز است؛ اما وضعیت مطلوب این است که مجلس کنونی، فقط در سطح برنامه ریزی و تشخیص موضوعات فعال باشد؛ چراکه کشف و تدوین احکام دین در عصر غیبت معصوم (ع) برعهده فقهاست و تقنین شریعت، از حیطه کار مجلس خارج است. لیکن تا هنگام رسیدن به مطلوب، می توان نظام کنونی جمهوری اسلامی را یک دوره گذار با تامین مشروعیت حداقلی قوانین در نظر گرفت که در تقنین شریعت، نقشی فعال ایفا کند و شورای نگهبان، مانع از نقض مفاد شریعت گردد.

    کلیدواژگان: قانون، شریعت، تبدیل شریعت به قانون، تقنین شریعت، پارلمان
|
  • Pages 11-45

    Helping or causing the committer of a deliberate crime to escape has been criminalized in Islamic fiqh and the Islamic penal code, and following the existing shar’i nossous[1] a special punishment is assigned for it. In the present study, after reviewing and presenting a report on the deficiencies and inconsistencies in the materials of the law and the ambiguity in fiqhi texts, a particular point of view in fiqh has been defended and some suggestions for removing deficiencies and ambiguities have been made.

    Keywords: Islamic Penal Code, deliberate crime, escape, shar’i nossous
  • Pages 84-106

    Civil law in the field of options refers to a kind of option called option of condition. This option is the result of a corollary condition wherein the parties to the transaction turn it on or off for the sole purpose of measuring their profits and losses. Article 399 stipulates that the cancellation authority of the transaction must be determined based on agreed certain conditions within agreed time constraint, and the guarantee of breach of it is the annulment of contract (Article 401). The base of the article should be traced in the commentaries and explanations which exist in the famous prophetic hadith(tradition); i.e., نهی النبی عن بیع الغرر [nahyannabi ’an bay’il-gharar[1]][2]. Foqah (faqihs) disagree on the concept of the word "gharar", the most accurate of which is uncertainty or unknowingness in the good itself or in the thing which is going to be purchased, and not in other things related to the transaction. Relying on Articles 216, 563, 564, 694, 761, and 766 of the Civil Code and the opinions of foqaha and jurists, based on the tolerance of uncertainty in contracts, they can be categorized as ’oqoud-e moghabeneh[3] against ’oqoud-e mosameheh[4], ’oqoud-e mohabati[5], and the like. Therefore, by disclosing the basis of Articles 399 and 401 of the Civil Code, some contracts that are in the category of ’oqoud-e mosameheh, that is, they are based on amicability or bilateral benefit (such as peace-based contracts) and specially they fall out of the scope of the aforementioned hadith and other contractual provisions in whose essence there are risk, one can create condition of unlimited option

    Keywords: condition, option of condition, ’oqoud-e moghabeneh
  • Pages 108-149

    An effective criminal policy is formulated and implemented when all social, economic, cultural and environmental aspects of society are taken into account. Given the widespread domain of fiqh in all aspects of human individual and social life in Islamic society and the need for laws to be based on them, the development and regulation of criminal policy, taking fiqh and its all subcategories into account, undoubtedly has a significant impact on the functioning of law in relation to social facts. Moreover, with regard to the fact that the extent of criminal policy is very large, especially in the non-criminal field, in order to create a favorable society and with the least rate of crime, paying attention to criminal policy, even in fiqh of business, marriage, divorce, worship, and other types of fiqh, is inevitable. Proper or inappropriate application of fiqhi teachings, especially in the field of criminal policy, plays a key role in reducing or increasing crime. Fiqh in its policy of dealing with delinquency not only does focus on reactional and criminal measures but also it focuses continuously on the use of actional and non-criminal approaches in dealing with various jurisprudential issues such as contracts, marriages and divorces, enjoining good and forbidding wrong, preventing munkar (wrong), khums[1] and zakat[2], waqf[3], e’aneh bar ethm[4], paving the way for an unlawful or a lawful action, hijab and chastity, child custody, rules of judgment, and some principles such as  la-zarar[5] and the like. Dynamic fiqh is concerned not only with an intrinsic and partial view but with a comprehensive and structured view of its sentences along with its terms and conditions, since many non-appropriate sentences will have the opposite and criminal effect. In addition to addressing the necessity and fundamentals of efficient fiqh-based criminal policy, the paper addresses the implications of various jurisprudential issues from the perspective of criminal policy.

     

    [1] In Islam, khums (literally in Arabic means 'one fifth') refers to the required religious obligation of any Muslims to pay one-fifth of their acquired wealth from certain sources toward specified causes. It is treated differently in Shia and Sunni Islam.

    [2] Zakat (Also zakah) is a form of alms-giving treated in Islam as a religious obligation or tax, which, by Quranic ranking, is next after prayer (salat) in importance.

    [3] An Islamic endowment of property to be held in trust and used for a charitable or religious

    purpose


    [4] Cooperation in doing wrong, or in doing a sin or an unlawful action

    [5] A fiqhi principle according to which, in Islam nobody is eligible or has the right to hurt him/herself.

  • Pages 150-168

    In spite of the criteria regarding the independence of the company's legal personality from the legal personality of its partners, from a business enterprise perspective, it is clear that the economic fate of the shareholder and company will be intertwined and the success of the company is the success of its shareholders. Accordingly, the confluence of interests and legal differences among shareholders and the company or corporation diminishes the economic success of the company and may in some cases jeopardize its economic life. One of the important issues in this regard is the lawsuit regarding the dividends of the corporate, which in some cases leads to the confrontation of the leading shareholders and some executives against the company initiating a lawsuit that, apart from the separate personality of the shareholder from that of the company, is a litigation against oneself. As a matter of fact, the continuation of this situation may lead to termination of the economic life of the corporation part of which is the shareholder. Paying careful attention to the bourse companies, this article addresses the existing legal vacuum by explaining the legal challenge of this important issue and examines the issue from the functional aspect of such disputes in protecting the company and its interests in legal protection of the economic life of the corporation and the problems of litigation of the macroshareholders to claim the dividend.

    Keywords: Dividend of securities, bond, issuer, microshareholder, macroshareholder, claim for profit, stock exchange arbitration board
  • Pages 169-194

    Since the introduction of the concept of law into Iran, i.e. the constitutional age, the issue of converting Sharia into law has been the focus of Muslim thinkers. In this regard, disagreements have arisen - especially among Shiite jurists - about whether or not to authorize human-made legislation. Subsequently, some faqihs[1] have forbidden the conversion of sharia into law, and others have found it necessary to implement sharia provisions in the context of present-day laws with the aim of operationalizing and enforcing those helpful Islamic rulings that have been neglected or not used. The present article uses a descriptive-analytical method to answer the main question of whether it is possible to convert the sharia orders into statutory law [esp. for the present issues that are new due to the dynamic nature of the world and societies]. Then, the arguments on legislation are presented by proponents and opponents from the people's representatives (members of parliament) and the arguments on converting sharia into law is discussed. The study leads to concluding that in sharia-based political systems, the principle of human-made legislation is permissible by the parliament, but the desirable situation is when the current parliament be active only in planning and identifying issues, since the responsibility of discovering, recognizing, modifying, and formulating religious rulings in the age of the Major Occultation is on the shoulder of faqihs. Moreover, the study discusses that legislating sharia is outside the scope of the parliament. Until the desired outcome is reached, however, the current system of the Islamic Republic of Iran can be considered a transitional period with minimal legitimacy provided by the legislature wherein the parliament plays an active role in legislating sharia and that the Guardian Council of the Constitution prevents the law from violating sharia

     


    Keywords: Law, sharia, conversion of sharia into law, legislating sharia, parliament